top of page

Slidgigt

Behandling af slidgigt

 

Slidgigt kan ikke helbredes, men i mange tilfælde kan man minimere symptomerne og i perioder fjerne dem.

​

1: Overvægt er en vigtig faktor

​

Vægttab er uden sammenligning den mest effektive vej til at minimere symptomer på slidgigt. En overvægtig kat har ofte tydeligere symptomer end en kat med normalvægt og er klart mere påvirket af sin sygdom. Noget tyder også på, at den fortsatte udvikling af slidgigt går hurtigere hos overvægtige katte. Desuden kan katte med lav kropsvægt ofte klare sig med mindre medicin.

​

2: Fiskeolie og glucosamin som kosttilskud

​

Man har undersøgt de positive virkninger af fiskeolie og glucosamin som kosttilskud ganske grundigt hos mennesker, men effekten på katte er endnu ikke undersøgt med den samme grundighed. Noget tyder dog på, at katte også kan få glæde af kosttilskuddene.

​

Fiskeolie og glucosamin indeholder nogle af de samme byggesten som findes i ledbrusk. Tanken er, at ved at tilføre rigelige mængder af disse byggesten, vil leddet have nemmere ved at reparere på sig selv. Der er fremstillet diætfoder, som du kan købe hos dyrlægen, der indeholder disse kosttilskud.

​

3: Smertestillende medicin

​

Det kan blive nødvendigt med smertestillende medicin i kortere eller længere perioder. Metacam er det eneste godkendte produkt i Danmark til længere tids behandling af katte. Det er heldigvis forholdsvis sikkert og nogenlunde nemt at give. Udover at være smertestillende har det den effekt, at det hæmmer noget af irritationstilstanden omkring leddet og dermed også udviklingen af nogle af de kroniske skader.

​

Få din kat undersøgt

​

Det er vigtigt at slidgigt hos katte bliver opdaget, så katten kan få et bedre liv. Er du i tvivl om din kat har slidgigt, så bed dyrlægen om at undersøge kattens led og bevægelser. For eksempel ved næste vaccination.

​

Symptomer på slidgigt

 

”Min kat er ikke så selskabelig mere. Min kats pels filtrer sammen og ser mere trist ud end tidligere. Min kat kalder og klager sig mere. Min kat har flere og flere ”uheld” uden for bakken. Min kat sover mere og er mindre legesyg. Måske er den bare ved at blive gammel.” Alle disse tegn kan være udtryk for slidgigt og skyldes ikke blot, at katten er blevet ældre.

​

Opdages for sjældent

​

Slidgigt hos katte er svær at opdage, da katte ikke særlig tydeligt viser symptomer på gigt og nogle ejere fejlagtigt tolker kattens symptomer som tegn på almindelig alderdom.

​

Symptomer på slidgigt

​

Symptomerne er svære at få øje på, men de mest almindelige hos katte kan inddeles i fire grupper:

 

1: Nedsat bevægelighed

​

En kat halter kun sjældent af gigtsmerter, men får derimod en mere stiv gang. Den kan lægge an til spring og ombestemme sig, og hvis den alligevel prøver, vil den oftere forfejle springet. Nogle katte vælger at holde sig mere på gulvet og i lave møbler end tidligere.

 

2: Mindre aktivitet

​

Katten hviler sig og sover mere og i længere tid på samme sted. Den kan også miste lysten til at lege eller bliver hurtigere træt af det end tidligere. Den mindre aktivitet kan også give mindre muskelmasse i ryggen og på lårene.

​

3: Dårlig soignering

​

Katten får sværere ved at holde sin pels, vaske sig og eventuelt ikke nå bestemte steder på ryggen. Kløerne kan også blive forvoksede, hvis de ikke bliver brugt som tidligere. Nogle katte undgår også kattebakken og har derfor ”uheld” på gulvet.

​

4: Ændret adfærd

​

Nogle katte vil begynde at snakke mere eller klage sig. De kan også blive mindre tålmodige eller måske ligefrem aggressive. Nogle mister interessen for andre katte og for ejeren.

​

Udvikling af slidgigt

​

Sygdommen udvikler sig som en langsom nedbrydelse af brusken i leddene. Nedbrydelsen kan starte helt af sig selv eller for eksempel efter et brækket ben, en skade på ledbåndene eller som følge af medfødte skavanker. Det kan for eksempel være dårlige hofter eller løse knæskaller.

​

Kroppen vil forsøge at hele skaderne, og der samler sig arvæv i og omkring leddet. Efter nogen tid vil der også dannes ny knogle omkring leddet. Hvis man mærker rigtig godt efter, kan man på dette tidspunkt mærke at leddet er blevet tykkere. Noget af den fortykkelse vil også kunne ses på røntgenbilleder.

​

Hos katte sidder problemerne hyppigst i ryggen, dernæst i albuen og sjældnere i hoften og knæet.

bottom of page