top of page

Lopper

Her kan du læse mere om, hvad du gør, hvis din kat får lopper.

Lopper

 

At katten på et tidspunkt får lopper er næsten uundgåeligt. Selv indekatte kan få lopper. Risikoen for smitte med lopper er størst om foråret og særligt om efteråret.

Loppens livscyklus

En hunloppe lægger 15-20 æg pr. dag og kan lægge ca. 1000 æg i sit liv. De udklækkede larver er meget lyssky og gemmer sig hurtigt i sprækker, revner, tæpper, m.m., hvor de på kort tid forpupper sig. Hele loppens livscyklus fra æg til loppe kan nås på to uger. Loppen udklækkes, når temperatur og fugtighed er optimal, eller når den kan mærke liv omkring sig.

Smittet med lopper

Den voksne loppe lever i kattens omgivelser og i dyrets pels, hvor den lever af at suge blod. Det kan være svært at finde lopperne i dyrets pels, for de er hurtige og meget lyssky.

Et tegn på lopper er loppeafføring i pelsen. Brug en tæt kam og placer afføringen på et stykke vådt papir. Hvis det farves rødbrunt (indeholder blod), er det et sikkert tegn på lopper.

Hvis katten sluger lopper, mens den slikker sin pels, er der risiko for, at den får bændelorm (en parasit, der overføres via lopper).

Mange katte er allergiske over for loppens spyt. Allergien kan forårsage skæl, sår og hårfældning samt rødme og irritation. I disse tilfælde bør dyrlægen kontaktes.Læs mere om allergi her.

Mennesker kan også blive bidt, men lopperne kan ikke leve eller formere sig på mennesker.

Forebyggelse og behandling

1. Behandling af katten.

Der findes ikke et middel, der udrydder alle stadier af loppens livscyklus, så det kan være nødvendigt at anvende flere behandlingsmidler samtidigt. Der findes en del forskellige midler, som virker og anvendes på forskellig vis. Det er vigtigt at gennemlæse og overholde brugsvejledningen for midlet.

Program Vet: Indvortes brug. Kan anbefales som forebyggende middel, da det som regel kan anvendes sammen med andre loppe- og ormemidler. Efter at loppen har suget blod, virker Program Vet på afkommet (larven), som ikke kan udvikles.

Frontline/Advantage: Udvortes brug. Findes som spray eller som pipette. Virker i pels og hårsække, så lopperne ikke behøver at bide for at optage midlet, og de dør, før de når at lægge nye æg. Advarsel: Frontline Vet må ikke bruges sammen med loppehalsbånd. Generelt kan det siges, at de gammelkendte midler som pudder og halsbånd ikke længere synes at være effektive nok. Lopperne er måske blevet immune.

2. Behandling af omgivelserne.

Det kan være vanskeligt at komme en veletableret loppebestand til livs. Derfor kan det være nødvendigt at behandle omgivelserne. Som forberedelse bør man støvsuge meget grundigt og smide støvsugerposen ud bagefter. Det fjerner de fleste æg og det meste af larvernes føde. Da loppeæg er meget klæbrige, er det ofte nødvendigt at sprøjte f.eks. tæpper, hvor æggene kan ligge gemt. Forskellige spray med Methopren eller Absolut-D (Diazinon) kan købes.

bottom of page